Elérhetőségek:06 70 606 48 18
Instaappointment Image

Urban Rowing System – Szót kér az evezés!

Home  /  Cikkek  /  Urban Rowing System – Szót kér az evezés!

23.feb, 2017 0 Cikkek

Urban Rowing System – Szót kér az evezés!

A hatékony és fenntartható edzésprogram

Remek kardio edzés, izmaid több, mint 80 %-át bevonja a munkába, az aerob és az anaerob kapacitást egyaránt fejleszti. Ha megtanultad, a flow élmény garantált, kíméli az ízületeket és szalagokat, nem jár szökkenéssel, szabadban és most már beltérben is művelhető mozgásforma, “mindenki” látta már, vagy hallott róla, konditermekben egyre sűrűben felbukkanó jelenség, mégis csak kevesen tudják tudatosan és tanult módon művelni.  Mi az?

 

Persze, hogy az evezés!

 

Úgy tűnik, ma már nem lehet elmenni mellette, hiszen hatékonysága vitathatatlan. Ami pedig manapság külön aktualitást ad neki, és rangjához méltó helyre emelheti a kardio edzésformák közt, az az a tény, hogy az életmódból fakadó tartáshibákat korrigálja, az elgyengült felső háti gerincszakaszon található izmokat  munkára bírja és megerősíti, amellett, hogy a láb is dolgozik.

Valamiért vannak olyan mozgásformák, amelyekre úgy gondolunk, mint eleve tudott, velünk született adottságokra. Ilyen a futás is. Holott ha jobban belegondolunk, ez nem így van, futni is meg kellene  tanulni ahhoz, hogy biztonságosan és hosszútávon művelni tudjuk. Az evezésre viszont senki sem úgy tekint, mint egy eleve velünk született adottságra, és ez jól is van így, mert nem az. Éppen ezért nagy a felelőssége az edzőknek, és azoknak, akik oktatják, mert fontos, hogy milyen mozdulatsor rögzül a kezdőkben.

 

Az Urban Rowing System edzéseken amellett, hogy erősítünk és mobilizálunk, evezünk is, mert a fentebb leírtak alapján úgy gondoljuk, hogy keresve sem találhatnánk ennél hatékonyabb edzésformát. A kezdők oktatása során pedig az első lépés a gerinc és a hát szempontjából kíméletes, prevencióra fókuszáló  mozdulatsor kialakítása, csak ezután következik a kérdés, hogy a teljesítménynövelés érdekében mi az, ami indokolt.  Ez a prevencióra fókuszáló szemléletmód a teljes órát áthatja, mert nézetünk szerint egy jó edzésen szembe kell néznünk a tényekkel, erősségeinkel és gyengeségeinkkel, majd számba véve a lehetőségeinket, a leghatékonyabb módon kell edzenünk, hogy óra végén egészségesebben és erősebben távozhassunk.

 

Tehát evezünk azért, mert hatékony, teljes testünket átmozgatja, és azért, mert felszabadít, megnyugtat, elérhető, és mert biztonságos.

 

És hogy hogyan építjük be az edzésbe az evezést? Ez természetesen függ az egyéni igényektől is, de egy 60 perces órán az edzés második felében átlagosan 10-15 percet szánunk az evezésre. Kezdők esetében ez kevesebb is lehet, haladók esetében pedig több. Egyéni igényektől függően az evezésre akár 40-50 percet is szánhatunk (a mobilizálás és nyújtás mellett).

Érdemes kipróbálni!

 

Élj vele, éld át, egy életen át!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.