Elérhetőségek:06 70 606 48 18
Instaappointment Image

Mitől lesz gerincbarát egy evezős edzés?

Home  /  Cikkek  /  Mitől lesz gerincbarát egy evezős edzés?

8.Sze, 2017 0 Cikkek

Mitől lesz gerincbarát egy evezős edzés?

Szerintünk attól, hogy erősítés és evezés során is szem előtt tartjuk a gerinc fiziológiás görbületeinek fenntartását. Folyamatosan törekszünk az egészséges testtartás kialakítására.

 

Kiemelendő tényezők:

Nem győzzük hangsúlyozni a csípő mobilitásának fontosságát, hogy fenntarthassuk a medence neutrális pozícióját. Ha a csípőízület nem képes teljes mozgástartományban működni, evezéskor előre nyúlás során a medence óhatatlanul hátrabillen, ami jelentősen megterheli a derekat.

 

Mivel az evezés a teljes testet igénybe vevő mozgás, az ízületek folyamatos együttműködése szükséges hozzá. Egy beszűkült mozgástartományú, vagy épp instabil ízület elégtelen működése a teljes mozgásláncra kihat. A leggyakrabban a csípőízület nem tudja betölteni rendeltetésszerű feladatát, de a boka kötöttsége is gyakori probléma. Az elégtelenül működő ízület feladatát más ízületek veszik át, ami hamar a kompenzáló ízületek túlterhelődéséhez vezet.

 

 

 

Edzéseink során tehát a testre mint egy összefüggő rendszerre, hálózatra tekintünk, melyben az ízületek összehangoltan működnek mozgás során. Erősítés gyanánt a teljes testet hatékonyan és helyesen mozgató gyakorlatokat használunk, (pl. guggolás, csípőhajlítás, helyesen kivitelezett felhúzás). A csípő, boka mobilizálása mellett figyelünk a térd és a deréktáj helyes pozíciójának fenntartására.

 

Téged is arra biztatunk, akár evezel, akár nem, hogy figyelj a részletekre, kérj segítséget és visszajelzést, hisz legtöbbször nem is az a legfőbb kérdés edzésen, hogy mit, hanem, hogy hogyan csináld!

 

Felhasznált cikk: http://www.worldrowing.com/news/low-back-pain-rowing-what-the-experts-say
Képek forrása: http://www.howtorow.com/professional-gym/lesson-4

 

Élj vele, éld át, egy életen át!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.